LISTSERV – den första programvaran för e-postlisthantering firar 20 år



Stockholm, 15 juni 2006 – För 20 år sedan hanterades e-postlistor manuellt, ett alltmer tidsödande och opraktiskt arbete som till sist blev så besvärligt att det hotade e-postlistornas existens. Ingenjörsstudenten Eric Thomas i Paris irriterade sig på den manuella hanteringen och ville hitta en lösning som skulle göra det lättare att prenumerera och avprenumerera på e-postlistor.

Eric Thomas började som ett hobbyprojekt vid sidan av sina studier att arbeta på problemet. Han testade sitt nya program genom att låta andra som också irriterat sig på den tidsödande hanteringen använda det. Intresset för den nya e-postlisthanteraren LISTSERV var över förväntan, och visade att många delade Eric Thomas uppfattning att den tidigare manuella hanteringen av e-postlistor var ett stort problem. Helt plötsligt var Internet ännu mer spännande och intressant.

– När jag skrev LISTSERV 1986 var det för att jag ville förbättra användandet av e-postlistor och hjälpa människor över hela världen, säger Eric Thomas. I början fanns där ingenting, man var tvungen att göra allting manuellt. E-postlistor krävde otroligt mycket bandbredd och listägarna hade stressiga dagar för att hinna med att ta hand om alla tusentals prenumerationer, vid sidan av sina vanliga arbeten. Så LISTSERV var ett rejält framsteg. Människor ville inte gå med i e-postlistor eftersom det var så svårt att gå ur igen - eller att ändra e-postadress. LISTSERV gjorde det automatiskt. Även om det är en enkel idé var det ingen som hade tänkt på att göra det med en dator, säger Eric Thomas. Jag visste inte då att det skulle väcka ett så stort intresse hos så många eller att jag 20 år senare fortfarande skulle arbeta med att förbättra LISTSERV.

Idag använder mer än 3700 kunder världen runt LISTSERV för såväl elektroniska nyhetsbrev och diskussionslistor som för kund- och marknadskommunikation via e-post. Användningen är stor inom företag, myndigheter, universitet, föreningar och ett brett spektrum av organisationer. Sedan millenniumskiftet har LISTSERVs e-postlistor haft mer än 100 miljoner prenumerationer världen över.

LISTSERV är den enda programvaran i sitt slag som har ett inbyggt antivirusskydd via F-Secure. Dessutom introducerade LISTSERV industrins första spamfilter redan 1995. Det allra nyaste är stödet för signering med domännycklar. Allt detta skyddar prenumeranterna från spam, virus och e-postbedrägerier. LISTSERV hjälper även systemadministratörer att tillämpa de vanligaste autentiseringsstandarderna så som domännycklar, Sender ID och SPF för optimerad e-postleveransbarhet.

Det enda företaget som erbjuder LISTSERV är L-Soft. Företaget har kontor både i Europa och USA. Huvudkontoret finns i Stockholm där VDn och grundaren Eric Thomas bor.

Se en tidslinje över LISTSERVs utveckling från 1986 och framåt på:
http://www.lsoft.com/corporate/history-listserv.asp

Gratulera LISTSERV och läs de första hälsningsfraserna här:
http://www.lsoft.com/corporate/20anniversary.asp

Mer om L-Soft

L-Soft specialiserar sig på mjukvara och outsourcingtjänster för hantering av e-postlistor och e-postmarknadsföring. L-Softs flaggskeppsprodukt LISTSERV används sedan 1986 för nyhetsbrev, diskussionsgrupper samt individanpassade e-postutskick. Med LISTSERV Maestro, L-Softs mjukvara för e-postkampanjer och responsmätning, kan kampanjer enkelt mätas, analyseras och förbättras. L-Softs produkter kännetecknas av marknadens bästa prestanda, pålitlighet och skalbarhet. Med mer än 110 miljoner prenumeranter världen över hittar vi kunder såsom Svenskt Näringsliv, TV4, Moderaterna, Nacka Kommun, Uppsala universitet, Ledarna och Naturhistoriska Riksmuseet. L-Soft har kontor både i Europa och USA. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:

L-Soft Sweden AB
Outi Tuomaala
+46-8-50709911
https://www.lsoft.com/contact/econtact.asp?id=pressinfo



LISTSERV is a registered trademark licensed to L-Soft international, Inc.

See Guidelines for Proper Usage of the LISTSERV Trademark for more details.

All other trademarks, both marked and unmarked, are the property of their respective owners.


Menu